Turkinhoito

Aussin karvapeitteen tulee olla kiiltävä ja hyvin hoidettu. Huolimatta siitä, että rotumääritelmän mukaan aussin karvapeite on trimmaamaton, pitää turkki pitää puhtaana ja trimmata säännöllisesti nyppimällä. Aussia ei kuitenkaan tule pestä liian usein – kurakelillä vatsan ja tassujen huuhtominen pelkällä vedellä riittää.

Kotikoira trimmataan nyppimällä noin kolme – neljä kertaa vuodessa, näyttelykoirat siistitään useammin. Turkki kannattaa kammata vähintään kerran viikossa huolellisesti.

Aussi totutetaan pienestä pitäen erilaisiin hoitotoimenpiteisiin. Ne tulisi tehdä pöydällä, jonka päällä on liukumaton alusta. Alussa pentu totutetaan olemaan pöydällä ja vähitellen aloitetaan siistiminen, harjaaminen, kampaaminen ja trimmaaminen.

Hoitotoimenpiteitä kannattaa tehdä usein ja vähän kerrallaan. Tavallinen kotikoiranomistaja ei tarvitse monia työkaluja, vaan harja, harva kampa ja teräväkärkiset sakset riittävät hyvin.

Aussin peitinkarva on karheaa ja suoraa noin 6 cm pituista. Aluskarva on lyhempi ja pehmeämpi. Kuono, raajojen alaosat ja käpälät ovat lyhytkarvaiset. Päälaen karva on pehmeää ja pitkää (top-knot) ja kaulan ympärillä on rintalastaan ulottuva kaulus.

Aluksi kannattaa opetella siistimään koiransa sormin nyppien. Karvapeitteestä poistetaan nyppimällä eloton, kasvunsa lopettanut peitinkarva. Aluskarva jätetään aina paikoilleen.

Selkäkarvat nypitään sormin. Ylälinjan tulisi olla suora ja tasainen. Kyljet ja vatsanalus siistitään.

Korvista nypitään pitkät karvat pois. Kuononselkä siistitään niin, että karvat vähitellen pitenevät ja ylettyvät huulten yli. Poskilta poistetaan pitkät karvat ja leuan alla oleva karva leikataan lyhyeksi.

Häntä nypitään ja sen alapuoli siistitään ohennussaksilla.

Tassujen karva nypitään melko lyhyeksi ja tassujen reunat muotoillaan saksilla. Anturoiden välissä olevat karvat leikataan lyhyeksi. Näyttelykoiran siistimisestä kannattaa kysyä kasvattajalta.